Blog van Ben Olde Hartman; FISCALE RAMP

23 april 2015

FISCALE  RAMP


Ik reed het terrein op van Gevelgraag b.v. en een grote hond kwam er luid blaffend aan lopen. Alhoewel ik echt niet bang ben dacht ik “blaffende honden bijten niet, maar kent deze hond ook dit spreekwoord ” . Gelukkig kwam dhr. Gevelgraag eraan en we zaten weldra aan een kop koffie.

Dhr. Gevelgraag had mij uitgenodigd voor een gesprek over zijn toekomst en wel over de eventuele verkoop van zijn bedrijf. Bij verkoop zijn vele zaken belangrijk, maar één daarvan is wel de fiscale constructie van het bedrijf. Is deze niet voor elkaar, dan helpt de verkopende ondernemer mee om het gat in de begroting van het kabinet snel op te lossen. Dit is voor de schatkist van Nederland BV niet verkeerd, maar zeker niet de bedoeling van dhr. Gevelgraag. Het snel veranderen van de fiscale constructie maakt de verkoop er niet anders van. In sommige gevallen kan het drie of zelfs zes jaar duren voordat de nieuwe fiscale constructie feitelijk “actief” is.

Na een eerst analyse van de fiscale constructie van Gevelgraag b.v. was de conclusie duidelijk. Het was een complete ramp.
Komt een slechte fiscale constructie maar soms voor ? Met mijn ervaring kan ik zeggen dat het in 25% van de situaties beter kan en in sommige gevallen is het zelfs zeer slecht geregeld. Dit komt zelfs voor bij een accountant van een groot Nederlands accountantskantoor met een uurloon, waarvoor de gemiddelde vakman 4 á 6 uur moeten werken.
Wat was er aan de hand bij Gevelgraag B.V. ?

Dhr. Gevelgraag heeft één BV en in deze BV zit naast zijn onderneming ook zijn bedrijfspand en zelfs zijn pensioen. U raadt het al; slechter kan het niet. Even wat voorbeelden wat er kan gebeuren:
- Stel dhr. Gevelgraag krijgt ook problemen met de huidige slechte economie en bij een eventueel faillissement is hij alles kwijt, zowel zijn bedrijfspand als zijn welverdiende pensioen.
- Stel één van de vakmensen wordt tijdens zijn werk arbeidsongeschikt. Als nu wordt aangetoond dat de dhr. Gevelgraag de veiligheid ook niet goed had geregeld, dan heeft de BV een groot financieel probleem.
- De BV zelf is vrijwel onverkoopbaar, omdat het geen goed idee is dat dhr. Gevelgraag afhankelijk is van de kwaliteit van de koper . Maakt de koper er niets van dan kan hij ook naar zijn pensioen fluiten. Natuurlijk hebben we daar weer een oplossing voor, maar de basis is niet goed.


Wie op dit moment één BV heeft krijgt van mij een rode kaart en tevens het advies dit direct te veranderen. Zo zijn er meerdere fiscale constructies en in algemene zin kan ik zeggen dat het maatwerk is en dus afhankelijk van uw situatie.
Investeer in dit “probleem” en zorg dat dit goed voor elkaar is of komt. Laat eventueel een second opinion maken, om te voorkomen dat uw accountant weer dezelfde fout gaat maken . Ik bel dan ondertussen wel even naar de heer Jeroen Dijsselbloem ,onze minister van financiën,  om te zeggen  dat u er niet aan mee zult werken dat het gat in zijn begroting er nog niet kleiner op wordt .

Ben olde Hartman
Olde Hartman Advies b.v. te Amersfoort.