Rubriek Ben olde Hartman november 2014 ''Bedrijfsplan''

24 november 2014


BEDRIJFSPLAN

Ik heb weer eens een afspraak met één van de gevelbedrijven waar ik regelmatig kom om adviezen te geven. Ik zag al direct aan de houding van dhr. Gevelgraag dat het niet geweldig ging.
“Vroeger wonnen we in voetbaltermen regelmatig een wedstrijd. Vorig jaar verloren we vaak met 4-2 maar we juichten wel twee keer in die wedstrijd. Nu verliezen we met 5-0 en van geen succes wordt je dood en doodmoe “.
De afspraak die we hadden zou gaan over het nieuwe bedrijfsplan voor het komende jaar.
Dhr. Gevelgraag had wel een idee voor een volledig ander soort organisatie:  We beginnen met een acquisitie afdeling van een man of vier en vervolgens een calculatie afdeling van twee man. Werkvoorbereiding  een man, uitvoering een man en een man op de werk vloer.  Ik moet natuurlijk ook nog wel een afdeling boekhouding  hebben en ik moet nog even kijken waar ik een directeur kwijt kan. Deze verhouding van één man buiten en een man of tien in de organisatie binnen moet toch wel lukken. Je zult begrijpen dat een uurloon van die ene werknemer van  € 37,50 met een beetje korting vanwege crisis ruimschoots voldoende moet zijn om het hele circus draaiende te houden.  Wellicht zit er voor de directie ook nog wel een bonus in.
Ik heb dit schema afgekeken van ambtenaren en banken dus het moet makkelijk kunnen.
Zal ik daar eens een bedrijfsplan voor gaan schrijven?

De dag was weer goed voor mij want een dag niet gelachen is een verloren dag. Waarom toch aandacht voor het maken van een bedrijfsplan als de wereld om ons heen moeilijk is. Juist nu moet u uw strategie goed bepalen, zodat u ook weet dat u uw doelstelling kunt realiseren. De meest bekende doelstelling op dit moment is : “overleven en dan zal het in 2015 wel een keer beter gaan “.

Mijn advies is dan ook: Maak een realistisch doelstelling en bedrijfsplan en werk dit uit in een aantal acties. Het geeft u in zekere mate  rust in uw werk en tevens kunt u regelmatig toetsen of uw bedrijfsplan nog  moet worden bijgestuurd.
 
 
Ben olde Hartman
Olde Hartman Advies b.v. te Amersfoort.