Rubriek Ben olde Hartman oktober 2014

06 oktober 2014

NA REGEN KOMT ZONNESCHIJN


Ik las weer eens een landelijk dagblad en de ellende bij bedrijven komt je nog steeds dagelijks tegemoet. De Bouw komt er vaak nog het slechtst van af. Hier ontslagen en daar weer reorganisaties. Ik heb vandaag een afspraak met dhr. Gevelbouw van Gevelbouw b.v.. Tijdens het gesprek met dhr. Gevelbouw komt al snel na voren dat zijn bedrijf al op “kwart over twaalf “staat, maar de klok had nog geen twaalf uur geslagen. Kortom: volledig technisch failliet.
De liquiditeit was op en de bank wilde niets meer doen. Sterker nog ze wilden dhr. Gevelbouw privé mee laten tekenen voor de volledig schuld. Pas dan wilden ze wellicht wat gaan doen. Kom je als adviseur in een dergelijke situatie, dan heb je niet veel tijd. Het bedrijf had best een aantal professionele klanten en zou zeker een goede overname kandidaat kunnen zijn voor een ander bedrijf. Via het zeer uitgebreide netwerk kende ik dhr. Koper die juist in de regio van Gevelbouw b.v. een uitbreiding zocht i.v.m. het verzorgen van activiteiten bij een landelijke opdrachtgever.
De contacten waren snel gelegd en de volgende dag was er al een kennismakingsgesprek tussen de beide ondernemers. De klik tussen de beide heren was zeer goed en de openheid in het gesprek gaf voor dhr. Koper voldoende vertrouwen om er snel een vervolg aan te willen geven.
Zowel dhr. Gevelbouw als dhr. Koper waren van mening dat de huidige bezetting en omstandigheden geen goede basis was voor de toekomst. Er werd onder leiding van mij als adviseur een doorstartmodel vastgelegd, waarbij er wel een levensvatbare organisatie zou ontstaan.
Na het uitspreken van het faillissement is er met de curator gesproken over dit plan en dit heeft geleidt tot een succesvolle doorstart van Gevelbouw.
Nu de consequenties: Gevelbouw b.v. zou altijd in een faillissement komen, maar nu zijn er toch vele positieve zaken te noemen.
Meerdere personeelsleden hebben hun baan gehouden, want anders waren ze in de ww gekomen.
Dhr. Gevelbouw heeft zijn pand weer kunnen verhuren en heeft geen problemen met de bank over zijn hypotheek.
Dhr. Gevelbouw heeft een inkomen uit de nieuwe onderneming en kan aan zijn financiële verplichten voldoen.
De bestaande opdrachten en onderhandenwerken werden netjes afgebouwd onder de reeds gemaakte afspraken.
Dhr. Koper kan zijn landelijke opdrachtgever goed bedienen vanuit de nieuwe locatie.
Alles op een rij gezet heeft dit geleidt tot een gezonde en effectieve oplossing voor beide ondernemers. Kortom: wacht niet tot het uiteindelijke faillissement, maar neem actie voor het te laat is want “na regen komt zonneschijn”

Ben olde Hartman
Olde Hartman Advies b.v. te Amersfoort.